HONORÉ DAUMIER (1808-1879)

HD 01                      DENTISTE                 h. 15 cm

 

HD 11                  DENTISTE            h. 22 cm

 

( Les Bons Bourgeois 45, gepubliceerd in Le Charivari in 1847) De 82 litho’s, genaamd “Les Bons Bourgeois”, behoren tot Daumiers meest gewaardeerde werk. Vol humor wordt de middenklasse van Parijs geportretteerd als oppervlakkig, kleingeestig en bangelijk in politiek roerige tijden. Niet voor niets vergeleek de beroemde dichter Beaudelaire Daumier met Molière. Het tandarts-tafereel is getekend in een lossere stijl dan Daumiers werk tot dan toe. Het feit dat zijn uitgever Philipon het zeven maanden op de plank liet liggen, duidt er wellicht op dat hij moeite had met Daumiers groeiende artistieke aspiraties.

Conversation d’avocats (potlood, inkt en aquarel) Vooral tussen 1868 en 1870 tekent en schildert Daumier advocaten in hun dagelijkse praktijk. Hij ziet hen als getalenteerde, maar zelfingenomen acteurs zonder compassie, leden van een in zichzelf gekeerde klasse die bestaat bij de gratie van de onnozelheid en hulpeloosheid van het gewone volk. In zijn ogen verrijken ze zich door onnodig hoge declaraties en onderlinge afspraken.

HD 02              AVOCATE            h. 16 cm

 

HD 10              AVOCATE           h. 25 cm

 

HD 03                             DOCTEUR                        h. 14 cm

 

 

Macaire, légataire universel ( Caricaturama 62, gepubliceerd in Le Charivari in 1837) Het karakter Robert Macaire is gebaseerd op Frédérick Lemaître, hoofdrolspeler in het populaire melodrama “L’Auberge des Adrets”. In het stuk wordt op groteske wijze een destijds blijkbaar herkenbaar type querulant, schurk en oplichter getypeerd. Macaire wordt ten tonele gevoerd in een serie van 100 litho’s, waarin hij vele beroepen en twijfelachtige praktijken uitoefent, zoals magnetiseur, kwakzalver en huwelijksmakelaar.

     

<< vorige pagina                                        -home-

volgende pagina >>